Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΚΙΣΜΕΝΟΣ ΜΗΝΙΣΚΟΣ: ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Το σκίσιμο του μηνίσκου είναι ένας κοινός τραυματισμός στο γόνατο. Ο μηνίσκος είναι ένας ελαστικός δίσκος με σχήμα C  που μειώνει τις τριβές στο γόνατό σας. Κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους, έναν στην εξωτερική πλευρά του γονάτου και ένα στην εσωτερική. Οι μηνίσκοι κρατούν το γόνατο σταθερό εξισορροπώντας το βάρος σας κατά μήκος του γόνατος.  Έτσι ένας σκισμένος μηνίσκος μπορεί να αποτρέψει το γόνατό σας από το να λειτουργεί σωστά.




Ο τραυματισμός αυτός προκαλείται συνήθως από το στρίψιμο ή γυρίζοντας γρήγορα τον κορμό όταν το πόδι είναι σταθερά κολλημένο κάτω και το γόνατο είναι λυγισμένο. Επίσης μπορεί να συμβεί όταν σηκώνετε κάτι βαρύ ή αθλείστε Όσο μεγαλώνετε ο μηνίσκος σας φθείρεται. Αυτό μπορεί να κάνει το σκίσιμο πιο εύκολο.

Υπάρχουν τρεις τύποι σκισίματος μηνίσκου. Καθένα από αυτά έχει το δικό του σύνολο των συμπτωμάτων.

Με ένα μικρό σκίσιμο, μπορεί να έχετε ελαφρύ πόνο και πρήξιμο. Αυτό συνήθως κρατάει 2 ή 3 εβδομάδες.

Ένα μέτριο σκίσιμο μπορεί να προκαλέσει πόνο στο πλάι ή στο κέντρο του γονάτου σας. Το πρήξιμο σιγά-σιγά χειροτερεύει μέσα σε 2 ή 3 ημέρες. Μπορεί να αισθανθείτε το γόνατο δύσκαμπτο και να μην μπορείτε να λυγίσετε το γόνατό σας, αλλά το περπάτημα είναι συνήθως δυνατό. Μπορεί να αισθανθείτε επίσης απότομο πόνο όταν στρίβετε το γόνατο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν 1 ή 2 εβδομάδες, αλλά μπορεί και να επανεμφανιστούν, αν στρίψετε ή υπερχρησιμοποιήσετε το γόνατό σας. Ο πόνος μπορεί να έρθει και να πάει για χρόνια, αν το σκίσιμο δεν αντιμετωπιστεί.




Σε σοβαρά σκισίματα, κομμάτια από το μηνίσκο μπορούν να κινηθούν στο χώρο της άρθρωσης. Αυτό μπορεί να κάνει το γόνατό σας να μπλοκάρει και μπορεί να μην είστε σε θέση να το ισιώσετε. Επίσης το γόνατό σας μπορεί να το νιώσετε "ασταθές" ή να υποχωρήσει χωρίς προειδοποίηση. Τα γόνατα μπορεί να διογκωθούνι και να γίνουν δύσκαμπτα αμέσως μετά τον τραυματισμό ή εντός 2 ή 3 ημερών.

Αν είστε μεγαλύτερης ηλικίας και ο  μηνίσκος σας έχει φθαρεί, μπορεί να μην ξέρετε τι κάνατε για να προκαλέσει το σκίσιμο. Μπορείτε να θυμηθείτε μόνο το αίσθημα του πόνου, αφού σηκωθήκατε από μια θέση οκλαδόν, για παράδειγμα. Ο πόνος και ελαφρό οίδημα συχνά είναι τα μόνα συμπτώματα.