Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

7 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ


Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας που μπορεί να συμβούν στα γόνατα. 

Ο πιο κοινός τύπος είναι η οστεοαρθρίτιδα, μια προοδευτική ασθένεια του χόνδρου των αρθρώσεων. Αυτό το είδος της αρθρίτιδας είναι πιο πιθανό να χτυπήσει μετά τη μέση ηλικία.




Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος η οποία μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Όταν η αρθρίτιδα αναπτύσσεται μετά από έναν τραυματισμό στο γόνατο, καλείται μετα-τραυματική αρθρίτιδα. Μπορεί να συμβεί χρόνια μετά από ένα σκισμένο μηνίσκο, τραυματισμό συνδέσμων ή κάταγμα του γόνατος.

Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορούν επίσης να προκαλέσουν κόπωση. 

Πώς καταλαβαίνουμε οτι μάλλον πρόκειται για αρθρίτιδα;

1) Σταδιακή αύξηση του πόνου

Στην αρθρίτιδα ο πόνος μπορεί να αρχίσει ξαφνικά, αλλά είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί αργά. Αρχικά μπορεί να αισθανθείτε πόνο το πρωί ή αν ήσασταν ιδιαίτερα αδρανείς. Τα γόνατά σας μπορεί να πονέσουν όταν ανεβαίνετε σκάλες, σηκωθείτε από καθιστή θέση, ή γονατίσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν δεν κάνετε τίποτα περισσότερο από το να κάθεστε. Μερικοί άνθρωποι με αρθρίτιδα λένε ότι ο υγρός καιρός ή άλλες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Πόνος στο γόνατο το πρωί που ξυπνάτε μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας.

2) Πρήξιμο ή πόνος

Η αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να προκαλέσει περιοδική φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο σχηματισμό οστεόφυτων ή τη δημιουργία υγρού στο γόνατο. Το οίδημα μπορεί να είναι πιο έντονο μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας, όπως όταν ξυπνάτε το πρωί. Το δέρμα στο γόνατό σας μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή να το αισθάνεστε ζεστό όταν το αγγίζετε. Με τον καιρό, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη χρόνια φλεγμονή του γόνατος που δεν καλυτερεύει με παυσίπονα φάρμακα ή αντι-φλεγμονώδη

3) Λύγισμα και κλείδωμα

Με την πάροδο του χρόνου, οι μύες του γόνατος μπορεί να αποδυναμωθούν και να γίνει ασταθές. Συνολική αδυναμία στο γόνατο μπορεί να προκαλέσει λυγίσματα στο γόνατό σας ή μπορεί επίσης να κολλήσει ή να κλειδώσει, έτσι να μην μπορείτε να το λυγίσετε ή να το ισιώσετε όταν θέλετε. 

4) Ήχοι κρακ ή τριβής 

Μπορεί να αισθανθείτε ένα αίσθημα τριβής στα γόνατά σας καθώς κινείστε ή να ακούτε ακόμα κρακ η άλλους ήχους που προέρχονται από τα γόνατά σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συμβαίνουν γιατί έχετε χάσει μέρος του ομαλού χόνδρου ανάμεσα στα οστά, με αποτέλεσμα οι ήχοι να δημιουργούνται από το τρίψιμο των τραχιών επιφανειών των οστών μεταξύ τους. 

5) Κακό εύρος των κινήσεων

Αν έχετε αρθρίτιδα μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολο για τις αρθρώσεις των γονάτων να γλιστρούν όπως θα έπρεπε, καθιστώντας δύσκολες ή αδύνατες προηγουμένως απλές κινήσεις. Είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε ένα περιορισμένο εύρος κίνησης, όταν ανεβαίνετε σκάλες ή  συμμετέχετε σε αθλητικές δραστηριότητες. Όπως η αρθρίτιδα επιδεινώνεται, γίνεται πιο δύσκολο για τις αρθρώσεις να λειτουργήσουν κανονικά και μπορεί να γίνει ολοένα και πιο δύσκολο να εκτελέσετε απλές καθημερινές εργασίες.

6) Απώλεια του μεσόστεου διαστήματος

Οι ακτινογραφίες των γονάτων είναι ένα εξαιρετικό διαγνωστικό εργαλείο, διότι μπορεί να δείχνουν σαφώς την απώλεια του κοινού χώρου που προκαλεί αυτούς τους ανησυχητικούς ήχους και το κακό εύρος κίνησης. Φαίνονται επίσης τα οστεόφυτα που είναι ένα κοινό σημάδι της οστεοαρθρίτιδας.

7) Παραμορφώσεις του γόνατος

Καθώς προχωράει η αρθρίτιδα, μπορείτε να αρχίσετε να παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνιση στα γόνατά σας. Μπορεί να δημιουργηθεί βαθούλωμα στους μυς γύρω από τα γόνατα. Τα γόνατά σας μπορεί να αρχίσουν να στραβώνουν και να δείχνουν το ένα προς προς το άλλο. Μπορούν επίσης να λυγίσουν προς τα έξω, δημιουργώντας ένα τόξο. Οι παραμορφώσεις του γόνατος μπορεί να κυμαίνονται από εμφανείς έως αρκετά σοβαρές.