Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ


Η ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ

Στην προηγούμενη έκδοση είχαμε μιλήσει για την οστεοαρθρίτιδα και πώς επηρεάζει τα γόνατα . Η πάθηση αυτή όμως προσβάλλει και άλλες αρθρώσεις , όπως το ισχίο και τα χέρια .
Στο ισχίο , η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια : το πιο συχνό είναι ένας παλιός τραυματισμός στην περιοχή του γοφού ή το πολύ βάρος που πέφτει πάνω στην άρθρωση  , ιδίως στις γυναίκες , τα οποία μπορεί να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκφύλισης . Όμως στο ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να μας οδηγήσει και ένα  παλιό συγγενές εξάρθρημα ισχίου (δηλαδή ένας εκ γεννετής βγαλμένος γοφός), που λόγω μη σωστής φόρτισης της άρθρωσης , οδήγησε στη φθορά της , αλλά και η προσβολή από ρευματοειδή νοσήματα ή λοιμώξεις των οστών  . Όλα αυτά τα αίτια προκαλούν εκφύλιση της κεφαλής του μηριαίου οστού , που αρθρώνεται με τη λεκάνη , εμποδίζοντας την ομαλή ολίσθηση των επιφανειών , και δημιουργούνται τριγύρω στην άρθρωση οστεόφυτα , δηλαδή προεξοχές ,  που εμποδίζουν την κίνηση και προκαλείται πόνος .
Ο ασθενής παραπονιέται συνήθως για πόνο στη μπροστινή πλευρά του μηρού που φτάνει μέχρι το γόνατο , και το πόδι του φαίνεται σαν να έχει κοντύνει σε σχέση με το άλλο . Σε αυτό το στάδιο , πριν προλάβει η οστεοαρθρίτιδα να καταστρέψει την κεφαλή του μηριαίου οστού , μπορεί να επιτευχθεί καλή συντήρηση με τη φυσιοθεραπεία, δύο φορές το χρόνο . Αλλιώς , όταν η κεφαλή έχει καταστραφεί και ο πόνος αδυνατεί να  αντιμετωπιστεί με συντηρητικά μέσα και φυσιοθεραπείες , τότε καταλήγουμε στο χειρουργείο . Στο χειρουργείο , αλλάζεται η κεφαλή του μηριαίου ή και η αρθρική επιφάνεια της λεκάνης . Επειδή είναι μεγάλο χειρουργείο , δίνονται ενέσεις για να προληφθεί η ανάπτυξη θρόμβων , και σε λίγες μέρες ο ασθενής γυρίζει στο σπίτι του . Εκεί , με εντατικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας , ξεκινά να περπατά αρχικά με περπατούρα ( το γνωστό Π ) και σε περίπου 6 βδομάδες επανέρχεται στην κανονική του ζωή .
Είτε πάντως καταφύγουμε στο χειρουργείο , είτε όχι πρέπει να επιδιώξουμε απαραίτητα  τα εξής :
 1)  το άτομο να χάσει βάρος για να αποφορτίσει το ισχίο του
 2) να αποφεύγεται η μεγάλη κούραση
 3) να γίνονται καθημερινά οι ασκήσεις που θα συστήσει ο φυσιοθεραπευτής , για να διατηρηθεί δυνατό το μυϊκό σύστημα και έτσι να έχει το άτομο καλύτερη ποιότητα ζωής .