Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ



ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Η φυσιοθεραπεία ως θεραπευτική μέθοδος έχει τις ρίζες της στην προϊστορία , καθώς οι πρώτοι άνθρωποι μόνοι τους έμαθαν τη χρήση του ήλιου , της φωτιάς , της καυτής άμμου , των θερμών υδάτων , αλλά και της μάλαξης και της κινησιοθεραπείας , προκειμένου να θεραπευτούν  από τις παθήσεις που τους ταλάνιζαν . Πιο μεθοδικοί αργότερα , οι Κινέζοι και οι Αρχαίοι Έλληνες με τον Ιπποκράτη , έδωσαν σαφείς συμβουλές και οδηγίες για τη χρήση όλων αυτών των μέσων , για να περάσουμε σιγά σιγά από τον 18ο αιώνα και μετά στη σύγχρονη ειδικότητα , η οποία στις μέρες μας χρησιμοποιεί την έρευνα για να ανακαλύψει και νέα φυσικά μέσα .
Η φυσικοθεραπεία σήμερα είναι μια εξελιγμένη επιστήμη , η οποία  με μεθοδικό τρόπο χρήσης των  φυσικών μέσων  ενεργοποιεί την αντίδραση του οργανισμού στις διάφορες παθήσεις . Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει αντενδείξεις και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό του ασθενή . Ο φυσιοθεραπευτής έχοντας στη διάθεσή του ορισμένα μηχανήματα , τα χέρια του και μια πλειάδα θεραπευτικών ασκήσεων προσπαθεί κάθε φορά να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος και να προσφέρει μια υπηρεσία αντίστοιχη με του συντηρητή . Έτσι , όπως η συντήρηση , σε ένα αυτοκίνητο για παράδειγμα , πρέπει να είναι τακτική για να μπορεί να κινείται , αντίστοιχα και η φυσικοθεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά για να υποβοηθά και να διατηρεί λειτουργικό το άτομο .
Η φυσικοθεραπεία μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε μια ποικιλία παθήσεων . Πέρα από τις οσφυαλγίες και τα αυχενικά σύνδρομα , στα οποία έχει καλά αποτελέσματα , μπορεί να βοηθήσει  να μειωθεί ή να αποφευχθεί η δυσκαμψία μετά από ένα κάταγμα , να ελαττώσει τον πόνο από τενοντίτιδες , από αρθριτικά στα γόνατα και σε άλλες αρθρώσεις αλλά και να μειώσει ένα λεμφικό οίδημα μετά από μία εγχείρηση . Ακόμη μπορεί να αποκαταστήσει αθλητικές κακώσεις και να επανεντάξει τον αθλητή στο γήπεδο , να βοηθήσει ανθρώπους μετά από ένα εγκεφαλικό ή ένα χειρουργείο να ξαναπερπατήσουν , και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις , ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στον ασθενή . Υπάρχει , λανθασμένα , η κοινή πεποίθηση ότι η φυσικοθεραπεία είναι απλά μάλαξη . Η μάλαξη χρησιμοποιείται  για χαλάρωση των τεταμένων μυών , όπου χρειάζεται , αλλά δεν είναι το αποκλειστικό μέλημα του θεραπευτή αυτό . Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι 1) να μειωθεί η φλεγμονή από το πρόβλημα που υπάρχει , και γι’ αυτό είναι απαραίτητα και άλλα μηχανήματα όπως ο υπέρηχος και το θεραπευτικό laser 2) να μειωθεί ο πόνος , γι’ αυτό χρησιμοποιούνται τα θεραπευτικά ρεύματα  3) να δυναμώσει το μυϊκό σύστημα που συγκρατεί την περιοχή , έτσι ώστε το μέλος που έχει πρόβλημα να μπορεί να αντεπεξέλθει ευκολότερα στην καθημερινή δραστηριότητα και 4) να αλλάξει ο τρόπος συμπεριφοράς μας ώστε να μην επιβαρύνεται το πρόβλημά μας και να διευκολυνόμαστε στην καθημερινή ζωή για να έχουμε διάρκεια στα αποτελέσματα της θεραπείας . Εξάλλου αυτή είναι και η έννοια της συντήρησης για την οποία μιλήσαμε παραπάνω .
Τελειώνοντας ,  μία ερώτηση :  γιατί στο αυτοκίνητό μας όταν χαλάσει κάτι το πάμε αμέσως για σέρβις αλλά τον εαυτό μας , που είναι πολύ σημαντικότερος , πρέπει να τον φτάσουμε στα όριά του για να τον πάμε ;