Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ


Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ  ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ
Η χρήση του νερού ως θεραπευτικό μέσο, χρονολογείται εδώ και πολλούς αιώνες. Τον 5ο π.X αιώνα οι αρχαίοι Έλληνες άρχισαν να χρησιμοποιούν λουτρά για την αντιμετώπιση φυσικών νόσων . Ο Ιπποκράτης ( 450-375 π.Χ.) χρησιμοποιούσε ζεστά και κρύα λουτρά για να αντιμετωπίσει ασθένειες στις οποίες περιλαμβανόταν ο μυϊκός σπασμός , οι ρευματισμοί και η παράλυση, ενώ οι Ρωμαίοι , διάσημοι για τις αρχιτεκτονικές τους και δομικές τους ικανότητες , έχτισαν τεράστια δημόσια λουτρά για χαλάρωση και άσκηση. Κατά το Μεσαίωνα όμως , τα λουτρά έγιναν μια πηγή αρρωστιών και τα μπάνια για θεραπευτικούς σκοπούς και για υγιεινή , παρήκμασαν . Μόνο τον 19ο αιώνα φάνηκε να υπάρχει μια επιστροφή στη χρήση του νερού για θεραπευτικούς λόγους αλλά η χρήση της υδροθεραπείας σε Ευρώπη και Αμερική άρχισε ξανά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο  προκειμένου για την αποκατάσταση των ατόμων που έπασχαν από πολιομυελίτιδα και των τραυματισμένων βετεράνων.
Σήμερα , η υδροθεραπεία είναι ένα ευρέως διαδεδομένο και αποδεκτό θεραπευτικό μέσο , που χρησιμοποιείται για μια ποικιλία τραυματισμών και παθήσεων . Έτσι , μιας και ζούμε σε μία ιδιαιτέρως προικισμένη περιοχή , έχοντας δίπλα μας τις ιαματικές πηγές της Αιδηψού και των Γιάλτρων , αλλά και καθαρές κρύες θάλασσες , μπορούμε να επιλέξουμε για το καλοκαίρι , την μορφή υδροθεραπείας που μας ταιριάζει και να επωφεληθούμε από αυτή .
Μιλώντας γενικά για τα λουτρά , πρώτα πρώτα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είτε ζεστά , είτε κρύα , τονώνουν την ψυχολογία μας και βοηθούν να χαλαρώσουμε και να ξεφύγουμε από το άγχος που ταλανίζει την καθημερινότητά μας . Για τον βασικό αυτό λόγο , καλό είναι όσοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν μπάνια να μην τα αποφεύγουν , καθώς η επαφή με το νερό , η φυσική άσκηση και η κοινωνικότητα στην παραλία , τα παιχνίδια με τα παιδιά ,αλλά και η ηλιοθεραπεία κατά τις επιτρεπτές ώρες (μέχρι τις 12 το μεσημέρι και μετά τις 4 το απόγευμα) αποτελούν μια εξαίρετη πηγή αναζωογόνησης και ψυχικής ανάτασης .
Τα θαλασσινά μπάνια λοιπόν , ωφελούν όλο το σώμα . Το ελεύθερο κολύμπι προσφέρεται για άσκηση και η αντίσταση από το νερό δυναμώνει τα άκρα και τον κορμό . Παράλληλα , βοηθά την σπονδυλική στήλη να αποκτήσει τη φυσιολογική της όρθια θέση, ιδίως στα άτομα που έχουν σκολίωση/κύφωση ή στην εργασία τους διατηρούν λανθασμένη στάση και υποφέρουν από μυϊκούς πόνους . Επιπλέον , τα θαλασσινά μπάνια ωφελούν ιδιαίτερα στις νόσους του κυκλοφορικού στα άκρα (φλεβίτιδα) , εξαιτίας της υδροστατικής πίεσης η οποία συνεισφέρει στην φλεβική επιστροφή αλλά και αυξάνουν την καρδιακή απόδοση αφού εντείνοντας την προσπάθεια αυξάνεται και η αντοχή μας . Επίσης , η ηλιοθεραπεία που γίνεται μετά το μπάνιο αποτελεί μια φυσική μορφή θερμοθεραπείας . Έτσι , επιτυγχάνει μυϊκή χαλάρωση αλλά και προλαμβάνει την οστεοπόρωση . Πολύ βοηθούν τα θαλασσινά μπάνια και τα άτομα που είχαν πρόσφατο αθλητικό τραυματισμό ή χειρουργείο γιατί μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλή ενδυνάμωση ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα επανατραυματισμού . Βέβαια θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες του γιατρού ή του φυσιοθεραπευτή για τη μορφή και τη διάρκεια της άσκησης .
Σε κάθε περίπτωση κάποιοι γενικοί κανόνες ασφαλείας πρέπει πάντα να ακολουθούνται , όπως το να μην πηγαίνουμε για μπάνιο όταν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το φαγητό , να αποφεύγουμε τις μεσημεριανές ώρες για να μην πάθουμε εγκαύματα και ηλίαση και να πίνουμε σε τακτά διαστήματα νερό για να αποφύγουμε την αφυδάτωση .


Μπορείτε να μάθετε τις σωστές ασκήσεις υδροθεραπείας για τον αυχενικό πόνο μέσα από το βιβλίο της Ασημίνας Ντέλιου


Σε αυτό περιλαμβάνονται επαγγελματικές φυσικοθεραπευτικές τεχνικές και εναλλακτικές θεραπείες για τον αυχενικό πόνο, τεχνικές και βίντεο για μάλαξη και αυτο-μάλαξη, τροποποιημένες τεχνικές για να εφαρμόσετε στο σπίτι, 24 διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης για τον οξύ αυχενικό πόνο, 30 ασκήσεις για την ενδυνάμωση του αυχένα, θεραπείες με βότανα και η ιδανική διατροφή για να αντιμετωπίσετε τον αυχενικό πόνο, πώς θα διαλέξετε το ιδανικό μαξιλάρι και στρώμα, εργονομικές θέσεις για το γραφείο και επιπλέον 12 συμβουλές για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της αυχεναλγίας. 


Δείτε το στους παρακάτω δύο συνδέσμους: