Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΟΝΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ REISHI

Το Ganoderma Lucidium ή αλλιώς Reishi είναι ένας λευκός βασιδιομύκητας (basidiomycete macrofungus), που ανήκει στην οικογένεια μυκήτων Polyporacea. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως «το μανιτάρι της αθανασίας» στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες εδώ και 2000 χρόνια.

Προσαρμογόνο βότανο


Τα προσαρμογόνα βότανα παρέχουν αυτό ακριβώς που χρειάζεται το σώμα εκείνη τη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα προσαρμογόνο βότανο κατάλληλο για την αρτηριακή πίεση μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς, ενώ μπορεί επίσης να αυξήσει τη χαμηλή πίεση του αίματος. Ομοίως, ένα προσαρμογόνο βότανο κατάλληλο για την αντιμετώπιση των επιπέδων της χοληστερόλης, μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη (HDL-C), χωρίς αυξήσει και την κακή (LDL-C). Μόνο 300 βότανα έχουν αναγνωριστεί ως προσαρμογόνα, με το Ganoderma Lucidum να είναι στην κορυφή της λίστας.

Δραστικά συστατικά


Αποτελείται κυρίως από τριτερπενοειδή (γανοντερικό οξύ, λουσιντεμικό οξύ, μεθυλο-γανοντερικό οξύ), πολυσακχαρίτες (GLP-(L) 1, GLP-(L) 2), νουκλεοτίδια, στερόλες (εργοστερόλη, υπεροξείδιο εργοστερόλης κ.α.), στεροειδή, λιπαρά οξέα,πρωτεΐνες / πεπτίδια και ιχνοστοιχεία. Μελέτες έδειξαν ότι οι υδατοδιαλυτοί πολυσακχαρίτες και ειδικά οι β-D-γλυκάνες είναι τα πιο δραστικά συστατικά.

Καρδιαγγειακό σύστημα


Τα γανοντερικά οξέα, που βρέθηκαν στο Ganoderma lucidum, προκαλούν μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, αλλά και παρεμπόδιση της πήξης του αίματος. Σε κουνέλια και αρουραίους που δόθηκε εκχύλισμα Ganoderma lucidum (GLE), η συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκαν και η δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στα απαγωγά νεφρικά σωληνάρια περιορίστηκε. Το εκχύλισμα δεν μείωσε τον καρδιακό ρυθμό σε αυτά τα ζώα, αν και υπήρξε σαφής δοσοεξαρτώμενη υπόταση. Ο μηχανισμός των υποτασικών δράσεων του Ganoderma lucidum αποδόθηκε σε κεντρική αναστολή της συμπαθητικής νευρικής δραστηριότητας.

Ανοσοποιητικό σύστημα


Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυσακχαρίτες του G. lucidum διαφοροποιούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τόσο in vivo και in vitro. Οι ανοσο-ρυθμιστικές επιπτώσεις των πολυσακχαριτών του G. lucidum συμπεριλαμβάνουν την προώθηση της λειτουργίας των αντιγόνο-παρουσιαστικών κυττάρων, του συστήματος μονοπύρηνων-φαγοκυττάρων, τη χυμική και κυτταρική ανοσία. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιούνται για το άσθμα, δερματίτιδα, βρογχίτιδα, ρευματισμούς, επιπεφυκίτιδα κ.α.

Ηπατική λειτουργία και επίπεδα γλυκόζης αίματος


Το G. lucidum ασκεί ηπατοπροστατευτική δράση (in vivo) και δραστηριότητα έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β σε ποντίκια (in vitro). Τα γανοντερικά οξέα αναστέλλουν τη σύνθεση χοληστερόλης σε ανθρώπινά ηπατικά κυτταρικά in vitro, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σε ένα ζωικό μοντέλο, το εκχύλισμα G. lucidum φάνηκε ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (T2DM), με τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης του ορού, λόγω καταστολής της έκφρασης του γονιδίου για την ηπατική φωσφο-ένολο-πυροσταφυλική καρβόξυ-κινάση (PEPCK).

Νευρικό σύστημα


Το εκχύλισμα Ganoderma lucidum (GLE) μείωσε σημαντικά τη λανθάνουσα κατάσταση ύπνου, αύξησε το χρόνο ύπνου, τον non-REM χρόνο ύπνο σε αρουραίους που έλαβαν pentobarbital. Φαίνεται ότι το GLE ασκεί υπνωτική δράση όμοια-βενζοδιαζεπίνης, τουλάχιστον εν μέρει. Χρησιμοποιείται επίσης για ένα μεγάλο αριθμό των ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων μυϊκών νόσων, ανορεξίας και αδυναμίας μετά από μακρά ασθένεια.

Καρκίνος


Το Ganoderma lucidum, σε επιθετικές μορφές καρκίνου, ενισχύει την επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου και εμποδίζει την εξάπλωση. Εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων, βοηθώντας τη δράση της φαρμακευτικής θεραπείας, σε τοπικό επίπεδο. Μειώνει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα. Ομαλοποιεί επίσης τις άλλες λειτουργίες του σώματος, μειώνοντας τις πιθανότητες των άλλων συστηματικών επιπλοκών.


Το μανιτάρι Reishi είναι ένα θεραπευτικό μανιτάρι που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ιαπωνία και στην Κίνα ως παραδοσιακό φάρμακο για περισσότερα από 2.000 χρόνια, γεγονός που του χαρίζει τον τίτλο του πρώτου μανιταριού που χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην Ιατρική. Στην αρχαία Κίνα το Reishi θεωρούνταν σπουδαίο ως φάρμακο, η αποτελεσματικότητά του, μάλιστα, στην Ιατρική ήταν τόσο μεγάλη που είχε καταγραφεί στο πιο παλιό Κινέζικο ιατρικό εγχειρίδιο, ηλικίας 2.000 χρόνων! Το κινέζικο όνομά του “Ling zhi” σημαίνει πνευματική δύναμη (spiritual potency), ενώ η ονομασία του GANODER MA, έχει Ελληνική προέλευση gano=γάνος (λαμπερός/φωτεινός) και derma=δέρμα.
Το Reishi είναι ένας μεγάλος σκουρόχρωμος, σκληρός βασιδιομύκητας με ξυλώδη υφή και καφέ λείο περίβλημα, που φύεται σε έξι διαφορετικά χρώματα: κόκκινο, πράσινο, άσπρο, μαύρο, κίτρινο και μοβ.
Στη φύση φύεται σε πυκνά δασώδη βουνά με υψηλά ποσοστά υγρασίας και λιγοστό φως. Συναντάται πολύ σπάνια, μιας και αναπτύσσεται κυρίως πάνω σε ξερούς κορμούς νεκρών δαμασκηνιών Quercus serrata ή Pasonia δέντρα. Έχει θεωρηθεί ένα από τα σπανιότερα και τα πλέον ωφέλιμα βότανα της φύσης. Αιώνες πριν, το ganoderma lucidum αναφερόταν ως «ο βασιλιάς των βοτάνων» και ως το φάρμακο που μπορούσε να εξασφαλίσει σε κάποιον αιώνια νεότητα και μακροζωία! Επειδή ήταν εξαιρετικά σπάνιο και αδύνατον να καλλιεργηθεί, είχαν πρόσβαση σε αυτό μόνο οι βασιλείς και ειδικότερα η δυναστεία των Μινγκ, που μέσω του Ganoderma Lucidum ήλπιζαν να κατακτήσουν την αθανασία…
Παρά την πιθανή καταστροφή απ’ τα έντομα και τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να υποστεί το άγριο Reishi, η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη. Τα ξερά μανιτάρια δεν έχουν τη δυναμική των φρέσκων μανιταριών. Κι αυτό γιατί κατά τη συγκομιδή η περιεκτικότητα των ενεργών συστατικών τους έχει μειωθεί, ενώ μετά την ωρίμανσή του ο κορμός του καθιστά τη διαδικασία της εκχύλισης δύσκολη. Παρόλο που, τόσο ο κορμός όσο και τα σπόρια είναι δραστικά προϊόντα, θα πρέπει να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες για να υπάρξει ένα μικρό όφελος. Λαμβάνοντας δε υπόψη ότι το άγριο Reishi είναι αδύνατο να καλλιεργηθεί, γίνεται κατανοητό γιατί χαρακτηρίστηκε ως το φάρμακο των βασιλιάδων! Η μοντέρνα βιοτεχνολογία έχει καταστήσει σήμερα δυνατή την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων Reishi από το γενικότερο πληθυσμό. Η ποιότητα μπορεί να ελεγχθεί προσεκτικά, παρέχοντας τις καλύτερες συνθήκες, ενώ περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα των δραστικών συστατικών υπάρχουν στο μυκήλιο, που είναι και πιο εύπεπτο. Η διαδικασία της απόσταξης μπορεί να καθοριστεί χρονικά σε συγκεκριμένο στάδιο: όταν η περιεκτικότητα του μυκηλίου σε δραστικά συστατικά είναι η μέγιστη.
Χωρίς τα εμπόδια των φυτικών ινών η απόσταξη είναι πιο ολοκληρωμένη και το απόσταγμα πιο εύπεπτο.

Ευεργετικές ιδιότητες
 

Στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική το Reishi συστηνόταν για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων, αϋπνίας, ανδρικής ανικανότητας, κατάθλιψης και έλκους. Από τον 20ο αιώνα έγινε πλέον γνωστό και στον δυτικό κόσμο. Κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων έγιναν πειράματα και κλινικά τεστ, με σκοπό τη δημιουργία πρακτικών σχετικά με το Reishi, αλλά οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αντίθετα, συνεχίζονται με ένα μεγάλο αριθμό εργασιών, εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της ιδιαιτερότητας του Reishi.
Με βάση τις τελευταίες αναφορές και κλινικές μελέτες, βρέθηκε πως το μανιτάρι περιέχει ορισμένα βιοενεργά συστατικά. Τα πιο σημαντικά είναι: Γερμάνιο, Σίδηρος, Σελήνιο, Μαγνήσιο και Πολυσακχαρίτες. Ανακάλυψαν ότι το reishi βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, την υπέρταση και την υπόταση, την τάση των νεύρων, τις νευρώσεις και την αϋπνία, τη χρόνια βρογχίτιδα και την ηπατίτιδα Β. Οι πολυσακχαρίτες (βήτα γλυκάνες) που περιέχονται στο μανιτάρι είναι τα πιο ενεργά στοιχεία με αντινεοπλασματικές και ρυθμιστικές ιδιότητες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το Reishi μειώνει την πίεση του αίματος, ενισχύει την υγιή λειτουργία των νεφρών και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, επιβραδύνει τις καρκινικές μεταστάσεις, αποτελεί ισχυρό αντισταμινικό, αντιαλλεργικό και αντιιικό, ενώ βελτιώνει και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και της εμμηνόπαυσης. Τα τριτερπένια των μανιταριών βοηθούν στην ανακούφιση αλλεργιών, αναστέλλοντας την έκκριση ισταμίνης και βελτιώνοντας την χρήση οξυγόνου και την λειτουργία του ήπατος. 



Συνοπτικά, το μανιτάρι Reishi έχει τις εξής ιδιότητες:
 

1) Βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της στεφανιαίας ανεπάρκειας
 

2) Αποτελεί σύμμαχο του οργανισμού κατά της υπέρτασης και της υπότασης
 

3) Βελτιώνει την τάση των νεύρων, τη νεύρωση και την αϋπνία.
 

4) Διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες κατά της χρόνιας βρογχίτιδας και της ηπατίτιδας Β, χάρη στη δράση του στο συκώτι
 

5) Βελτιώνει τη λευκοκυτταροπενία και το δικτυοενδοθηλιακό σύστημα
 

6) Δρα κατά των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και της εμμηνόπαυσης
 

7) Ενισχύει την υγιή λειτουργία των νεφρών
 

8) Αποτελεί ισχυρό αντισταμινικό και αντιαλλεργικό
 

9) Βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα
 

10) Ευεργετικό και σ’ έναν μεγάλο αριθμό άλλων παθήσεων (όπως το άσθμα, ο υποθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία κά)
 

Το Reishi ως προσαρμογόνο (adaptogen). Η λήψη φαρμάκων, αντιβιοτικών, ορμονών πολλές φορές προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η σύγχρονη ιατρική στηρίζει τις διαγνώσεις της στην εξέταση των συμπτωμάτων και των οργάνων και χρησιμοποιεί φαρμακευτικές αγωγές που, ενώ προκαλούν επιπλοκές, προτιμούνται λόγω των ικανοποιητικών θεραπευτικών αποτελεσμάτων στο σύνολό τους. Το θέμα των επιπλοκών αυτών, που παρουσιάζονται στους ασθενείς που τα λαμβάνουν, απασχολεί σοβαρά τον χώρο της ιατρικής απ’ το 1965. Πρόσφατα η Ιατρική Κοινότητα ανέπτυξε το προσαρμογόνο, ένα συστατικό που πληρεί τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
α) δεν είναι τοξικό,
β) δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα όργανα ή ιστούς και
γ) έχει συνολικά φυσιολογικά αποτελέσματα.
 

Τα προσαρμογόνο έχει την ιδιότητα να βοηθάει τη θεραπεία, επαναφέροντας στα φυσιολογικά επίπεδα όλες τις λειτουργίες του σώματος. Πρόκειται για βότανα που προσφέρουν στον οργανισμό ακριβώς αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες. Για παράδειγμα, ένα προσαρμογόνο που ενδείκνυται για την καταπολέμηση της χοληστερίνης, είναι ικανό να αυξήσει την “καλή” χοληστερόλη, χωρίς παράλληλη αύξηση της “κακής”! Μόνο 300 βότανα έχουν αναγνωριστεί στη φύση ως προσαρμογόνα, με κορυφαίο το Ganoderma Lucidum του Omanitus ή απλά Reishi.


Reishi και Βιταμίνη C
 

Το Reishi συστήνεται με παράλληλη λήψη Βιταμίνης C, που ενισχύει την απορρόφηση των πολυσακχαριτών, του ασβεστίου και του σιδήρου από το ανθρώπινο σώμα, ενώ υποστηρίζει την άμυνα του οργανισμού χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση. Μια κάψουλα Reishi plus προσφέρει το 75% της ημερήσιας δόσης σε Βιταμίνη C.
Η Βιταμίνη C (ή ασκοροβικό οξύ), είναι υδατοδιαλυτή ουσία που μοιάζει με υδατάνθρακα. Παίζει τεράστιο ρόλο στην υγιή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και είναι αναγκαία για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες, όπως τη σύνθεση του κολλαγόνου, τη διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων, τον μεταβολισμό των αμινοξέων και την απελευθέρωση των διαφόρων ορμονών στα επινεφρίδια, αλλά και για την σύνθεση των οστών, των δοντιών, των ούλων και του αίματος. Η χορήγηση βιταμίνης C ενισχύει τους μηχανισμούς άμυνας του δέρματος ενάντια στις επιθέσεις του περιβάλλοντος, οι οποίες δημιουργούν ελεύθερες ρίζες, τη βασικότερη αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος.
Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε Βιταμίνη C είναι μεγάλες και φτάνουν τα 70-80 mg. Οι βασικότερες πηγές της είναι τα φρέσκα λαχανικά και, κυρίως, τα εσπεριδοειδή. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης προκαλεί βλάβες στα δόντια, πρήξιμο και μάτωμα στα ούλα, υποδόρια αιματώματα, αιμορραγίες των ιστών και αναιμία. Το κάπνισμα προκαλεί καταστροφή ενός μεγάλου μέρους της βιταμίνης C που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, γι’ αυτό οι καπνιστές χρειάζονται να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Το διατροφικό συμπλήρωμα Reishi plus της LR με εκχυλίσματα Reishi προσφέρει τις μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες του σπάνιου μανιταριού σε μια μόνο κάψουλα! Ενισχυμένο με Βιταμίνη C, αποτελεί ένα Διατροφικό Συμπλήρωμα απαραίτητο για τον οργανισμό σε καθημερινή βάση. Δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά, ούτε λακτόζη και αποτελεί προϊόν φυτικής προέλευσης (βίγκαν).

Το Reishi plus καλύπτει το 75% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε Βιταμίνη C. Το κάπνισμα καταστρέφει ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό, γι’ αυτό καλό είναι οι καπνιστές να λαμβάνουν τη βιταμίνη C σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Προμηθευτείτε συμπλήρωμα διατροφής με γανοδερμα απο την εταιρεία LR. Δείτε τον κατάλογο και τις τιμές εδώ. Για τις παραγγελίες σας τηλεφωνήστε μου στο τηλ. 2226055393 και 6946284824