Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΠΟΝΟ - ΕΡΕΥΝΑ


Οι πόνοι στον αυχένα που δεν οφείλονται σε μια ειδική οργανική αιτιολογία όπως για παράδειγμα ένα κάταγμα των οστών, προκαλούνται από την κούραση και καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων.
Συνήθως οι αυχενικοί πόνοι φεύγουν μόνοι τους, χωρίς θεραπεία. Οι ασθενείς όμως επιζητούν θεραπεία για να επιταχύνουν την ίασή τους από την πάθηση.
Μέχρι σήμερα η καλύτερη θεραπεία για τους αυχενικούς πόνους δεν έχει διευκρινιστεί.
Οι θεραπείες που προσφέρονται είναι οι ακόλουθες:
  • Η κλασσική θεραπεία: Χορηγείται με βάση τα παυσίπονα  και τη φροντίδα από το θεράποντα γιατρό
     
  • Η φυσιοθεραπεία: Στη φυσιοθεραπεία ο θεραπευτής βοηθά τον ασθενή με ειδικές ασκήσεις για να βελτιώσει την κινητικότητα του αυχένα
Για να διευκρινιστεί ποια από τις θεραπείες αυτές είναι η πιο αποτελεσματική, Ολλανδοί γιατροί μελέτησαν 183 ενήλικες που παρουσίαζαν μη ειδικούς αυχενικούς πόνους, δηλαδή πόνους που οφείλονταν στην ένταση και καταπόνηση των μυών και των αρθρώσεων.
Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στην έρευνα ήταν ηλικίας από 18 έως 70 ετών και έπασχαν από αυχενικούς πόνους για τουλάχιστο 2 εβδομάδες
·  Η πρώτη ομάδα έλαβε φυσιοθεραπεία (με ειδικές ασκήσεις), για 6 εβδομάδες, με συχνότητα 2 φορές την εβδομάδα
 
·  Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε την κλασική θεραπευτική προσέγγιση από το γενικό παθολόγο με φάρμακα εναντίον του πόνου, της φλεγμονής και συμβουλές (ζεστές κομπρέσες, ξεκούραση, ασκήσεις στο σπίτι)

Τα αποτελέσματα της κάθε μεθόδου αξιολογήθηκαν από τον κάθε ασθενή ανάλογα με το πως ένιωθε μετά από τη θεραπεία που είχε πάρει.
Οι παράμετροι που λήφθηκαν υπ' όψη στην αξιολόγηση ήταν η ένταση του πόνου και η διάρκεια της χρονικής περιόδου που ο ασθενής είχε μια μορφή αναπηρίας και δυσλειτουργίας λόγω της πάθησης του.
Στις 7 εβδομάδες από την αρχή της θεραπείας, οι αξιολογήσεις για τα ποσοστά επιτυχίας της κάθε μεθόδου, από τους ασθενείς ήσαν οι ακόλουθες:

Φυσιοθεραπεία: 50,8%
Κλασσική προσέγγιση: 35,9%

Οι περιορισμοί της κλινικής αυτής έρευνας, είναι ότι όλα τα αποτελέσματα βασίστηκαν πάνω στην υποκειμενική αντίληψη και αξιολόγηση από τους ασθενείς. Παράλληλα δεν υπήρξε ούτε πριν ούτε και μετά από την κάθε θεραπεία, επιστημονική ή αντικειμενική μέτρηση και τεκμηρίωση της κατάστασης του ασθενούς.
Επιπρόσθετα δεν αποκλείεται η πιθανότητα τα αποτελέσματα να είναι διαφορετικά εάν οι ειδικοί θεραπευτές ή οι γιατροί είναι διαφορετικοί.

Physical Therapy, or Continued Care by a General Practitioner for Patients with Neck Pain. A Randomized, Controlled Trial  2002;136(10):713-722, 21 Μαίου 2002.

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα γύρω από τον αυχενικό πόνο μέσα από το βιβλίο της Ασημίνας Ντέλιου

NECK PAIN: THE RELIEF MANUAL: Spinal Stenosis, Arthritis, Herniated disc, Stiff neck and Pinched Nerve Physical Therapy and Home Remedies

Σε αυτό περιλαμβάνονται επαγγελματικές φυσικοθεραπευτικές τεχνικές και εναλλακτικές θεραπείες για τον αυχενικό πόνο, τεχνικές και βίντεο για μάλαξη και αυτο-μάλαξη, τροποποιημένες τεχνικές για να εφαρμόσετε στο σπίτι, 24 διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης για τον οξύ αυχενικό πόνο, 30 ασκήσεις για την ενδυνάμωση του αυχένα, θεραπείες με βότανα και η ιδανική διατροφή για να αντιμετωπίσετε τον αυχενικό πόνο, πώς θα διαλέξετε το ιδανικό μαξιλάρι και στρώμα, εργονομικές θέσεις για το γραφείο και επιπλέον 12 συμβουλές για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της αυχεναλγίας. 

Δείτε το στους παρακάτω δύο συνδέσμους: