Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΝΙΣΚΟΥ



Πολύ συχνά, οι ρήξεις μηνίσκου δεν προκαλούν συμπτώματα ή προβλήματα. Ωστόσο, σε μερικά άτομα με ρήξη μηνίσκου εμφανίζονται συμπτώματα σχεδόν αμέσως. Μπορεί να υπάρχει οξεία έναρξη του πόνου και ο ασθενής μπορεί πραγματικά να ακούσει ή να αισθανθεί ένα pop στο γόνατό του. Όπως και με οποιοδήποτε τραυματισμό, υπάρχει μία φλεγμονώδης αντίδραση, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και του πρηξίματος. Το γόνατο διογκώνεται από το πρήξιμο το οποίο μετά από ρήξη μηνίσκου συνήθως διαρκεί μερικές ώρες, και ανάλογα με την ποσότητα του πόνου και τη συσσώρευση υγρού, το γόνατο μπορεί να γίνει δυσκίνητο. Λόγω του υγρού μπορεί να είναι δύσκολη και επίπονη η πλήρης έκταση (το να ισιώσει το γόνατο), δεδομένου ότι η άρθρωση του γόνατος έχει την μεγαλύτερη χωρητικότητα όταν είναι περίπου σε 15 μοίρες κάμψη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρήξιμο μπορεί να μην είναι αρκετό για να το παρατηρήσετε. Μερικές φορές, ο ασθενής δεν γνωρίζει τον αρχικό τραυματισμό, αλλά αρχίζει να σημειώνει συμπτώματα που αναπτύσσονται αργότερα. Επιπλέον, μπορεί να μην υπάρχει οξεία ρήξη. Ο μηνίσκος στο γόνατο μπορεί να υποστεί ζημιά ως συνέπεια της γήρανσης, της αρθρίτιδας, και του εκφυλισμού.

Μετά τον τραυματισμό, η άρθρωση του γόνατος σταδιακά ηρεμεί και καθώς επιλύεται η αρχική φλεγμονώδης αντίδραση το άτομο μπορεί να αισθάνεται σχετικά φυσιολογικά. Ωστόσο, άλλα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οποιοδήποτε ή όλα από τα ακόλουθα:



  • Πόνο με το τρέξιμο ή το περπάτημα σε μεγαλύτερες αποστάσεις
  • Διαλείπουσα διόγκωση της άρθρωσης του γόνατος: Πολλές φορές, το γόνατο με ρήξη μηνίσκου έχει την αίσθηση του "σφιχτού".
  • Ήχοι πόπ, ειδικά όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες
  • Αίσθηση λυγίσματος (το άτομο έχει την αίσθηση ότι το γόνατο είναι ασταθές και  οτι θα λυγίσει): Λιγότερο συχνά, το γόνατο στην πραγματικότητα θα λυγίσει και θα προκαλέσει πτώση του ατόμου
  • Κλείδωμα (ένα μηχανικό μπλοκ, όπου το γόνατο δεν μπορεί να εκταθεί πλήρως ή να ισιώσει): Αυτό συμβαίνει όταν ένα κομμάτι το οποίο προήλθε από τη ρήξη του μηνίσκου μπλοκάρει το πλήρες εύρος κίνησης της άρθρωσης του γόνατος. Το γόνατο κολλάει, συνήθως σε κάμψη μεταξύ 15 και 30 μοίρες και δεν μπορεί να λυγίσει ή να ισιώσει από αυτή τη θέση.
Αν υποψιάζεστε οτι μπορεί να έχετε ρήξη στο μηνίσκο σας, ή έχετε διαγνωσμένη ρήξη μηνίσκου συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για να σας προτείνει την κατάλληλη συντηρητική θεραπεία προκειμένου να μειώσετε τα συμπτώματα και τον πόνο και να επαναφέρετε την ελαστικότητα του γόνατός σας.