Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ρήξη μηνίσκου: τι είναι και γιατί σχίζεται ο μηνίσκος


Τι είναι μια ρήξη μηνίσκου;

Ρήξη μηνίσκου λέμε τη βλάβη
στο χόνδρο που βρίσκεται στην άρθρωση του γόνατος ανάμεσα στην κνήμη και του μηριαίο οστό και επιτρέπει να γλιστρούν οι αρθρικές επιφάνειες όταν γίνονται οι κινήσεις του γόνατος . Ο μηνίσκος ανατομικά έχει σχήμα C και η ρήξη του μπορεί να συμβεί σε διάφορα σημεία του δηλαδή μπορεί να είναι εγκάρσια, επιμήκης ή ακόμα να μοιάζει με "λαβή κάδου" όταν είναι στο κέντρο του. Ενώ η φυσική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει αν η ρήξη είναι στον έσω ή έξω μηνίσκο, η μαγνητική τομογραφία ή η αρθροσκόπηση γόνατος, είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν να εντοπιστεί σε ποιό συγκεκριμένο τμήμα της ανατομίας του χόνδρου υπάρχει σχίσιμο. Επειδή η παροχή αίματος είναι διαφορετική σε κάθε μέρος του μηνίσκου, το να γνωρίζουμε πού είναι το σχίσιμο μας επιτρέπει να καταλάβουμε πόσο εύκολα ο τραυματισμός θα μπορούσε να θεραπευτεί (με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση) και να επιλέξουμε την καταλληλότερη προσέγγιση. Όσο καλύτερη είναι η παροχή αίματος, τόσο καλύτερη είναι η δυνατότητα θεραπείας. Το εξωτερικό χείλος του χόνδρου έχει καλύτερη αιμάτωση από το κεντρικό τμήμα του. Επίσης είναι καλό να γνωρίζουμε οτι η τροφοδοσία του χόνδρου με αίμα μειώνεται επίσης με την ηλικία, και έως 20% της κανονικής παροχής αίματος χάνεται μετά την ηλικία των 40, δυσχεραίνοντας την αποκατάσταση.

Γιατί σχίζεται ο μηνίσκος;

Μια βίαιη συστροφή ή ένα ξαφνικό σταμάτημα μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως, το σχίσιμο του  μηνίσκου. Αυτή η ζημιά μπορεί να προκύψει επίσης με βαθύ οκλαδόν κάθισμα ή γονάτισμα, ιδιαίτερα όταν προσπαθούμε να ανυψώσουμε ένα βαρύ βάρος. Τραυματισμοί του μηνίσκου συχνά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα σε αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ. Προτάσεις των ποδιών σε συνδυασμό με περιστροφή και απότομες στάσεις, σε αθλήματα όπως το τένις, το μπάσκετ και γκολφ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη του μηνίσκου.

Ο κίνδυνος ρήξης μηνίσκου αυξάνει με την ηλικία, επειδή ο χόνδρος αρχίζει να φθείρεται σταδιακά, χάνοντας την παροχή αίματος και την αντοχή του. Η αύξηση του σωματικού βάρους ασκεί επίσης περισσότερη φόρτιση στο μηνίσκο. Καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας όπως το περπάτημα και το ανέβασμα σκάλας αυξάνουν την πιθανότητα για φθορά, εκφυλισμό, και ρήξη. Εκτιμάται ότι έξι από τους 10 ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών, έχουν εκφύλιση στο μηνίσκο, παρόλα αυτά πολλές απο αυτές τις εκφυλίσεις δεν είναι απαραίτητο οτι θα δημιουργήσουν πόνο και πρόβλημα. 

Επειδή μερικές από τις ίνες του μηνίσκου είναι διασυνδεδεμένες με εκείνες των συνδέσμων που περιβάλλουν το γόνατο, οι κακώσεις του μηνίσκου μπορεί να συνυπάρχουν με ρήξεις στους πλάγιους ή  τους χιαστούς συνδέσμους του γόνατος, ανάλογα με το μηχανισμό της βλάβης. Τέλος ενώ ο φυσιολογικός μηνίσκος έχει σχήμα "C" σε κάποιους ανθρώπους εκ φύσεως το σχήμα του μηνίσκου είναι περισσότερο ωοειδές ή δισκοειδές. Αυτά τα είδη μηνίσκου είναι παχύτερα και πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς και ρήξεις λόγω ανατομίας. 

Αν υποψιάζεστε οτι μπορεί να έχετε ρήξη στο μηνίσκο σας, ή έχετε διαγνωσμένη ρήξη μηνίσκου συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για να σας προτείνει την κατάλληλη συντηρητική θεραπεία προκειμένου να μειώσετε τα συμπτώματα και τον πόνο και να επαναφέρετε την ελαστικότητα του γόνατός σας.