Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΤΟΜΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΡΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

Ο αχίλλειος τένοντας που συνδέει τους μύες της γαστροκνημίας (γάμπας) με την πτέρνα, είναι ο παχύτερος και ισχυρότερος τένοντας στο ανθρώπινο σώμα. Βλάβη στον τένοντα θα συμβεί όταν το φορτίο που θα ασκηθεί επάνω του, είτε μία φορά, είτε επαναλαμβανόμενα, ξεπεράσει την αντοχή του. Έχει μετρηθεί ότι κατά το τρέξιμο ο τένοντας δέχεται φορτίο όσο 10 φορές το βάρος του σώματος.

Αιτίες κάκωσης είναι: τα χρόνια αθλητικής δραστηριότητας, η απότομη αύξηση δραστηριότητας (διάρκεια, απόσταση, ένταση), η ελάττωση του χρόνου αποκατάστασης, εναλλαγές της επιφάνειας προπόνησης, αλλαγές παπουτσιών, υπερβολικός πρηνισμός, αδυναμία μυών γαστροκνημίας, κακή ελαστικότητά τους, όχι πλήρης κινητικότητα της ποδοκνημικής.

Στη ρήξη του τένοντα ο ασθενής νιώθει έναν έντονο διαξιφιστικό πόνο λίγο πάνω από την πτέρνα, σαν να του πέταξαν πέτρα. Συχνά κοιτάζει πίσω του να δει ποιος τον χτύπησε, διαπιστώνει όμως ότι είναι μόνος του. Ο τραυματισμός αυτός χωρίς επαφή είναι ο συχνότερος. Μπορεί να συμβεί όμως και από άμεση πλήξη του τένοντα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ενδοτενόντιες εγχύσεις κορτιζόνης, ή η χρήση αντιβιοτικών όπως οι κινολόνες, μπορούν να ελαττώσουν την αντοχή του τένοντα.

Η διάγνωση τίθεται εύκολα κλινικά, είτε με ειδικό διαγνωστικό τεστ (Thompson), είτε ψηλαφώντας το κενό που αφήνει η ρήξη του τένοντα. Χρήσιμη μπορεί να είναι στην επιβεβαίωση της διάγνωσης η μαγνητική τομογραφία.

Σε αθλητές η αντιμετώπιση είναι χειρουργική, δηλαδή γίνεται συρραφή των δύο κομμένων άκρων του τένοντα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε ανοικτά (με τομή του δέρματος), είτε κλειστά (διαδερμικά) με πολύ μικρές τομές του δέρματος, αναλόγως το τι θα επιλέξει ο εξειδικευμένος στα χειρουργεία αυτά ορθοπαιδικός χειρουργός.

 Η αποκατάσταση είναι συνάρτηση της μεθόδου συρραφής που ακολουθήθηκε, εκτιμάται κατά την πορεία και επαναξιολογείται από τον θεράποντα ιατρό. Οι περισσότεροι αθλητές μετά από τη χειρουργική επέμβαση επανέρχονται σε αγωνιστική δραστηριότητα σε 4-6 μήνες περίπου. Το ποσοστό επαναρήξης ανέρχεται σε 0-5%. Είναι πολύ σημαντικό ο αθλητής να εκπαιδευτεί με σωστές διατάσεις και τεχνικές προπονήσεις, καθώς και να φορά τα σωστά αθλητικά υποδήματα.

Δ.Τσούκας ορθοπεδικός χειρουργός

ρηξη αχιλλείου τένοντα - χειρουργείο - αποκατάσταση - δείτε σχετικά εικόνες και βίντεο