Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ, ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ, ΣΑΚΧΑΡΟ: ΠΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ;

Ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση εγκεφαλικού είναι το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, διπλασιάζει τις πιθανότητες να πάθει κάποιος εγκεφαλικο. 

Το εν λόγω σύνδρομο υφίσταται όταν έχουν διαταραχθεί κάποιοι δείκτες που σχετίζονται με τη γλυκόζη αλλά και με τα λιπίδια του οργανισμού (τριγλυκεριδια, χοληστερολη) και οδηγεί σε παχυσαρκια. 

Τα συμπτώματα του συνδρόμου συνοψίζονται στα παρακάτω:

-Συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, τόση ώστε η περίμετρος μέσης να ξεπερνά τα 102 εκατοστόμετρα στους άνδρες ή τα 88 στις γυναίκες.
-Συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα μεγαλύτερη από 150 mg/dl
-Επίπεδα HDL (η «καλή» χοληστερόλη) κάτω από 40 mg/dl στους άνδρες ή 50 στις γυναίκες
-Αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 130/80 mmHg
-Συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα (μετά από νηστεία) μεγαλύτερη από 110 mg/dl.


Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.881 άνδρες, μέσης ηλικίας 59 ετών, κανείς εκ των οποίων δεν έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και ομάδα γυναικών οι οποίες αποτελούσαν στην ουσία τα τέκνα συμμετεχόντων σε παλαιότερη σχετική έρευνα. Η μελέτη διήρκεσε συνολικά 10 έτη, κατά τη διάρκεια των οποίων το 8% των ανδρών και το 6% των γυναικών με μεταβολικό σύνδρομο υπέστησαν εγκεφαλικο. Τα ποσοστά στο εγκεφαλικό μεταξύ των ανδρών και γυναικών που έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη ήταν 14% και 10%, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια των 10 ετών παρακολούθησης διαπιστώθηκε πως οι άνδρες που έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο διέθεταν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο για να πάθουν εγκεφαλικό επισόδιο, ενώ για τις γυναίκες ο κίνδυνος για εγκεφαλικό ήταν ακόμη μεγαλύτερος.
«Τα άτομα που εμφανίζουν τα συμπτώματα του συνδρόμου θα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τον ιατρό τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

Για να δείτε κάποιες τροφές και συνήθειες που μπορούν να σας αδυνατίσουν και να αποφύγετε το εγκεφαλικό χωρίς να κάνετε κακό στον οργανισμό σας μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο 


HOW TO LOSE WEIGHT FAST AND PERMANENTLY: FAT BURNING FOODS AND WEIGHT LOSS TIPS FOR YOUR HEALTH AND FITNESS