Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Βρέθηκε νέος μυς στο σώμα! tensor vastus intermedius (τείνων τον μέσο πλατύ)

Η παρουσίαση ενός νέου μυ στο ανθρώπινο σώμα είναι τόσο εντυπωσιακή και παράλληλα ρηξικέλευθη που ανοιγεί νέους δρόμους στην επιστήμη. Ανάλογη καινοτομία ήταν το 2014 ήταν αναγνωρίστηκε η ύπαρξη του προσθιοπλάγιου συνδέσμου στην άρθρωση του γόνατος. Αναρωτιέμαι τι άλλο θα ακολουθήσει!


Μια ερευνητική εργασία στο περιοδικό Journal Clinical Anatomy παρουσιάζει με λεπτομέρειες έναν μυ που περιγράφεται ως μέρος του τετρακέφαλου μηριαίου. Αυτός ο μυς βρίσκεται μεταξύ του έξω πλατύ και του μέσου πλατύ, και πήρε το όνομά του ως ο τείνων τον μέσω πλατύ (tensor vastus intermedius).Οι ερευνητές ήταν σε θέση να προσδιορίσουν αυτόν τον μυ σε όλα τα 26 σώματα που συμμετείχαν στη μελέτη. Προσδιορίστηκε επίσης ότι ο τείνων τον μέσο πλατύ τροφοδοτείται από ανεξάρτητους μυϊκούς και αγγειακούς κλάδους του μηριαίου νεύρου και της έξω περισπωμένης μηριαίας αρτηρίας. O ίδιος ο μυς είναι στην πραγματικότητα αρκετά μικρός, αλλά συνεχίζει την πορεία του στον μηρό σαν μια λεπτή απονεύρωση (βασικά έναν τένοντα) μέχρι να γίνει επίσης μέρος του τένοντα του τετρακεφάλου και τελικά να καταφύεται στην επιγονατίδα 
Που θα χρησιμεύσει;
Αν και αυτή η νέα επιστημονική ανακάλυψη έπεσε στην αντίληψή μου, η θεραπευτική χρησιμότητα πιθανόν θα είναι ελάχιστη λόγω του σχετικού μικρού μεγέθους του μυός. Αυτή η νέα ανακάλυψη χρησιμεύει ως μια υπενθύμιση στη γνώση μας σε σχέση με την αντίληψη του ανθρώπινου σώματος και τη λειτουργία του εξελίσσεται συνεχώς!

Διαβάστε την δημοσίευση εδώ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26732825