Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Mentoring: Τι είναι και πως μπορεί να ωφεληθεί απο αυτό ο σύγχρονος επαγγελματίας

Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένη η έννοια του Mentoring, το έχουμε ακούσει αλλά ξέρουμε τι πραγματικά είναι; Σύμφωνα με έναν ορισμό το “Μέντορινγκ θεωρείται μια διαδικασία όπου ο μέντορας και ο καθοδηγούμενος δουλεύουν μαζί για να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τις κρυμμένες δυνατότητες του καθοδηγούμενου.” Shea(1997). Με πιο απλά λόγια το Μέντορινγκ είναι “η σκόπιμη σύνδεση ενός πιο επιδέξιου ή έμπειρου ατόμου με ένα λιγότερο επιδέξιο ή ικανό άτομο, με τον συμφωνημένο στόχο να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν συγκεκριμένες ικανότητες του λιγότερου επιδέξιου ατόμου” Murray (1991).

Το Μέντορινγκ χρησιμοποιείται από οργανισμούς κάθε μεγέθους και τύπου, στον δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον εθελοντικό τομέα και σκοπός του είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν το δυναμικό τους.
Ο καθοδηγούμενος είναι κάποιος στον οποίο εφαρμόζεται το μέντορινγκ/ καθοδήγηση από ένα μέντορα και πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θέλει να επωφεληθεί από την σχέση με αυτόν. Θα πρέπει να είναι ενεργό άτομο, πρόθυμος/η να μάθει και να δει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Ο καθοδηγούμενος θα πρέπει να δεσμευτεί ως προς το μέντορα οτι θα τηρεί τους εργασιακούς στόχους και θα δίνει προσοχή στις συμβουλές του, για να αποκομίσει τη μέγιστη ωφέλεια απο αυτή τη σχέση.

Οι ευθύνες του μέντορα είναι οι ακόλουθες:

παρέχει καθοδήγηση βασισμένη στην εμπειρία του παρελθόντος
δημιουργεί μία θετική συμβουλευτική σχέση και κλίμα ανοικτής επικοινωνίας
βοηθά τον καθοδηγούμενο να εντοπίσει προβλήματα και λύσεις
οδηγεί τον καθοδηγούμενο μέσα από διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων
προσφέρει εποικοδομητική ανατροφοδότηση με υποστηρικτικό τρόπο
μοιράζεται ιστορίες, συμπεριλαμβανομένων των λαθών
συστήνει τον καθοδηγούμενο σε άλλους επαγγελματικούς συνεργάτες
πρέπει να είναι ειλικρινής για τις επαγγελματικές του γνώσεις
ζητά ανατροφοδότηση από τον καθοδηγούμενο
έρχεται σε κάθε συνάντηση έτοιμος να συζητήσει θέματα


Η επιλογή του κατάλληλου μέντορα μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη και εποικοδομητική για ένα άτομο. Ίσως λοιπόν να χρειάζεστε κι εσείς έναν άνθρωπο να σταθεί στο πλάι σας και να σας βοηθήσει-καθοδηγήσει έτσι ώστε να μην κάνετε τα ίδια σφάλματα που έκανε αυτός, και να σας προάγει με ευκολότερο και πιο ασφαλή τρόπο. 
Αν πιστεύετε οτι οι γνώσεις και η εμπειρία μου μπορεί να είναι χρήσιμη για σας, θα ήταν χαρά μου να μπορέσω να σας βοηθήσω πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ Ε-ΜΑΙL ΣΑΣ! ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΕΔΩ!